петък 26 декември 2025 01:51
петък, 26 декември 2025, 01:51
магазин
СНИМКА: BNR
Размер на шрифта
В Испания посрещнаха Коледа с най-скъпата празнична трапеза в последните 10 години. През отиващата си година е регистрирано най-значителното увеличение на цените на някои типични храни.
Данните на Испанската организация на потребителите показват, че 2025 е годината на скъпите месни продукти. Рибата, говеждото, агнешкото, пуешкото месо и иберийска шунка са достигнали най-високите си цени в историята.
Тенденциите през последното десетилетие потвърждават мащаба на увеличението. От 2015 г. насам цените на храни, емблематични за Коледа в Испания като ципурата и мидите са се повишили със 100%. Телешкото месо вече надминава 21 евро за килограм, което представлява увеличение с 21% в сравнение с 2024 г. Агнешкото месо струва близо 24 евро за килограм, с 9% увеличение на годишна база. Пуешкото месо отбелязва увеличение с 10%, достигайки 7,21 евро, докато иберийската шунка струва над 70 евро за килограм с 12% повече само за година.
В сектора на плодовете цените също отразяват натиска на коледния сезон. Ананасът и нарът, които са все по-популярни в празничните менюта са поскъпнали осезаемо. Килограм ананас струва между 1.80 и 2 евро, с 32% повече спрямо 2015 година. Цените на нара са над 3 евро за килограм след годишно увеличение от 3%.
По публикацията работи: Даниела Савова